1 In Uutiset & yhteiskunta/ Yhteiskunta

Tervetuloa meidän maailmaan ex-persut!

Vihapuhe

Odottelinkin tätä uutista jo. Kun tieto Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisesta tuli, alkoi silmiini osua siellä täällä ”hyvin rankkaa kritiikkiä” loikanneita kansanedustajia kohtaan. Twitterissä ja Facebookissa alkoi uhriutumisnäytelmä, jossa kansanedustajat esiintyivät voimattomina ja hämmentyneinä, loukattuina uhreina. He eivät olleet osanneet odottaa kommentointia, joka ”tuntuu tosi pahalta.

Jokainen verkossa aktiivisesti kirjoittava nainen, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö, feministi, suvakki ja maahanmuuttaja tai edes maahanmuuttajalta näyttävä henkilö sen sijaan osasi odottaa tätä. Tiedättekö miksi? Siksi, että meille se on ihan tavallista. 

Puhuin eräässä haastattelussa muutama kuukausi sitten normihuorittelusta. Se on sitä huorittelua, haukkumista ja uhkailua, johon on jo niin tottunut, ettei sitä enää edes huomaa. Minä elän monen muun henkilön tavoin maailmassa, jossa sukupuoleni tai mielipiteeni vuoksi kuulen vastaavaa kommentointia, jos nyt en päivittäin, niin edes viikottain.

Se on myös sitä samaa kommentointia, jota persut muiden mukana ovat olleet normalisoimassa.

Kun poliisiylijohtaja mm. oikeuskanslerin tuella esitti, että vihapuhe tulee Suomessa kriminalisoida, totesi Perussuomalaisten oikeusministeri Jari Lindström, että työkalut vihapuheen ja uhkailun kitkemiseen ovat jo olemassa eikä ylimääräistä lainsäädäntöä tarvita.

Lausunto oli jo silloin käsittämätön, mutta tämän casen myötä se muuttui vielä absurdimmaksi. Viesti siitä, että työkalut ovat jo riittäviä, on täysin ristiriidassa poliisin viestin kanssa. Erityisen naurettavalta se tuntuu jokaisesta, joka on palannut poliisilaitokselta tyhjin käsin ja joutunut pärjäämään yksin maailmassa, jossa tuntematon ihminen uhkaa repiä kohdun irti, joukkoraiskata sen kuuluisan saunan takana tai pahoinpidellä lapset.

Mielenkiinnolla odotan, millaisia työkaluja ex-persut tässä tilanteessa käyttävät. Vihapuhe ei koskaan ole oikein eikä sitä pidä hyväksyä, mutta monen muun tavoin ei minulta heru tässä tilanteessa lainkaan sympatiaa.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Laura
    15.6.2017 at 14:21

    Word.

  • Leave a Reply