13 In Matkat/ Ravintolat/ Ruoka & juoma

Tampereen parhaat kesäkahvilat

Onkohan Suomessa olemassa yhtäkään kaupunkia, joka ei olisi kiva kesäkaupunki? Ei varmaan. Kaikkien muiden Suomen kaupunkien ohella Tampere on onneksi oikein extrakiva kesäkaupunki, niin ei harmita pätkääkään viettää kesää juuri täällä. Viime viikkoina kaikki IG-seuraajani on joutuneet todella rankan tampereaiheisen rakkaushöpötyksen uhreiksi, mutta en ole siitä lainkaan pahoillani. Päinvastoin! Ajattelin myös jatkaa sitä höpötystä listaamalla Tampereen parhaat kesäkahvilat, joista osa on monivuotisia klassikoita, mutta osa uusia, tämän kesän tuttavuuksia.

1. Rauhaniemen Kansankylpylän kesäkahvila

No tämä ei voi tulla kenellekään yllätyksenä. Menisin Rauhaniemen kanssa naimisiin jos voisin. Rauhaniemen Kansankylpylä yhdistää hiekkarannan, saunomisen, auringossa lekottelun, saunamakkaran ja haitarimusiikin sellaiseksi yhdistelmäksi, että siihen hullaantuu vähän jurompikin kävijä. Rauhaniemessä vallitsee vankkumaton tasa-arvo, eikä siellä ole herroja tai narreja, vaan jokainen saa osallistua päivänpolttavien puheenaiheiden spekulointiin ja ennenkaikkea menneiden muisteluun. Kesäkahvilaa pyörittää TaTu ry., joka on yksi Tampereen vanhimmista kilpauintiseuroista. Seuran nuoret tienaavat kahvilassa kesätyörahoja ja makkaran lisäksi kahvilasta saa tietysti Minetin jäätelöitä, erilaisia sandwicheja, kahvia ja pullaa.

Avoinna: ma-su 10.00-22.00 (säävarauksella)


Rauhaniemi Facebookissa

2. Tammelantorin Café Tilkka

Parasta Tampereella ovat torit ja Kauppahalli. Hallille olen jo kirjoittanut oman rakkaudenosoituksen, joten nyt on torien vuoro. Yksikään tori ei ole huono, mutta itse olen Tammelantorin likkoja – jos nyt joku pitäisi valita. Tammelantorin kahvilat ja kioskit jakavat mielipiteitä. Toiset vannovat Ullan Grillin nimeen, mutta itse liputan Tilkan ja sen vieressä sijaitsevan Kahvikeitaan puolesta. Café Tilkan tunnelma on niin loistava ja asiakaspalvelukin Tampereen parhaimmistoa, joten he saavat sillä anteeksi korttimaksumahdollisuuden puuttumisen ja aavistuksen korkeat hinnat.

Avoinna: ma-la 8.00-14.00 (säävarauksella)

3. Hatanpään Kahvila Arboretum

Kuva: Kahvila Arboretum Café

Hatanpään Arboretum on yksi kaupungin kauneimmista paikoista. Juuri nyt Arboretum alkaa puhjeta kukkaan ja pikkuhiljaa sen ruusutarhakin herää täyteen kukoistukseensa. Arboretumin rannasta on upeat maisemat Pyhäjärvelle ja puistossa on valtavasti tutkittavaa, katseltavaa ja ihmeteltävää. Puiston keskikohdilla sijaitsee hurmaava pieni kahvilarakennus, jossa kesäisin voi nauttia herkkujen lisäksi myös vaihtuvista taidenäyttelyistä.

Avoinna: ti-su 11.00-18.00


Kahvila Arboretum Cafe Facebookissa

4. Lielahden kartanon kahvila

Kuva: Visit Tampere / Laura Vazo

Lielahden Kartano ja Hiedanniemi avattiin viime kesänä kaupunkilaisten käyttöön – vihdoin! Miljöö on upea ja 1870-luvulla rakennettu kartano on osa tamperelaista Von Nottbeckien historiaa. Nyt kartanossa pyöritetään Kartanokahvila Mielihyvin -nimistä kuntouttavaa kahvilatoimintaa. Museovirasto on luokitellut Lielahden Kartanon ja sen alueella sijaitsevan vesitornin kulttuuriperintökohteiksi, jonka lisäksi alueella on monta muutakin historiallisesti arvokasta kiinteistöä. Lisäksi alueella toimii mm. Hiedanrannan Paja, käsityöläisten ja taiteilijoiden yhteisö sekä kulttuuritila Kuivaamo. Kahvilasta voi muuten lainata myös kesäpelejä puistossa pelailtavaksi – maisema Pyynikille ja Näsijärvelle on mielettömän hieno!

Avoinna: ma-pe klo 9.00–18.00, la-su klo 11.00–18.00
Kartanokahvila Mielihyvin Facebookissa

5. Eteläpuiston TÖNÖ

Kuva: Tönö

Myös Eteläpuiston Tönö on viime kesänä avattu kahvila ja kesäaktiviteettikeskus Pyhäjärven rannalla. Tönössä voi pelata beach volleyta, pelailla kesäpelejä, loikoilla riippumatossa tai vaan nautiskella kahvista ja silloin tällöin livemusiikistakin. Tönö järjestää myös aurinkoisilla keleillä muiden paikallisten toimijoiden kanssa jumppia ja kehonhuoltotunteja, joilla voi nauttia paitsi miljööstä, myös pikkuisen paremmasta omatunnosta.

Avoinna: ma-la 10-20 ja su 11-18 (säävarauksella)

Tönö Facebookissa

6. Pyynikin kesäteatterin kahvila

Kuva: Pyynikin kesäteatteri

Ensinnäkin Pyynikin luonto ja miljöö on jo itsessään reissun arvoinen ja toisekseen tämän kesän Niskavuoren nuori emäntä on parasta kesäteatteria, jota olen nähnyt. Pyynikin pyörivä katsomo ja ympäri kallioita ja metsikköä levittäytyvä musikaali on elämys, jollaisia hyvin harvoin pääsee kokemaan. Voin melkein luvata liikutustakuun (omat nessut mukaan), jonka lisäksi näytelmän musiikki on kertakaikkien vaikuttavaa ja mahtipontista. Väliajalla juodaan tietysti joko munkkikahveet tai mustaa makkaraa ja kuohuviiniä. Kummallinen yhdistelmä, mutta uskotteko kun kerron, että se todellakin toimii?

Avoinna: näytöspäivinä

Pyynikin kesäteatteri Facebookissa

7. Lillan Café

Lillan Hotel & Cafe & Butik

Viinikan helmi, suloinen kuin kuppikakku ja sympaattinen kuin kotiinsa tulisi. Viinikan kirkon kupeessa sijaitseva Lillan oli blogissa esittelyssä juuri vähän aika sitten, mutta ansaitsee maininnan myös tässä kirjoituksessa. Lillan Café & Butik on pieni, vähän kotikutoinen ja äärimmäisen tunnelmallinen kahvila. Se on kaukana konseptipaikoista, joissa pelataan varman päälle. Lillanin vaniljapullat leivotaan lapsuuden lempireseptillä, jäätelöt tulevat Tampereen Jäätelötehtaalta ja ihanat raakakakut kahvilaan leipoo teini-ikäinen naapurin Siiri.

Avoinna: pe-su 12.00-18.00 (säävarauksella)
Lillan Café Facebookissa

8. Niitty-Seppälän kesätori

No tiedänhän minä, että Pälkäne ei varsinaisesti ole Tampereella. Mutta voi pojat, miten kovasti ihastuinkaan Niitty-Seppälään viime kesänä! Niitty-Seppälän tilapuoti ja sen ympäröinyt kotieläintila on mansikkamaineen ja punamullatuine rakennuksineen hurmaava. Tilapuodissa kaupataan jauhoja, kasviksia ja juustoja naapuritilojen navetoista ja kahvila tarjoilee maailman makoisimpia mansikkaviinereitä. Siellä täällä roikkuu lavatanssi-ilmoituksia ja vanhat kahvipurkit koristavat mäntypaneloituja seiniä. Vanhanajan hampurilaiset on pakattu yksittäin muoveihin ja käsinkirjoitetut hintalaput kertovat kaiken olevan lähes puoli-ilmaista.

Avoinna: joka päivä 9.00-19.00
Niitty-Seppälän Kesätori Facebookissa

 

Mitäs tuumaatte? Oletteko yhtään samoilla linjoilla? Päivitän listaa sitä mukaan, kun ehdin vierailla ihanissa paikoissa Tampereella ja lähikunnissa. Sen vuoksi kaipaisinkin teiltä nyt vinkkejä – mihin seuraavaksi kannattaa suunnata? Ilmianna oma suosikkipaikkasi minun ja muiden kesäkahvittelijoiden iloksi!

PS. Tuo ensimmäinen kuva on muuten mun ihan omasta kesäkahvilasta. Että ei tarvitse pelästyä, yksikään näistä kahviloista ei tarjoile tuon näköistä ”raparperipiirakkaa”. 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Katariina
  21.6.2017 at 23:22

  Täältä pesee vinkkejä! Lempäälässä on aivan huikeissa maisemissa Kahvila Siiri. Uunituoreet, jättikokoiset korvapuustit ovat jotain aivan taivaallista. Niiden tuoksu leijailee nenään jo ulko-ovella. Muutakin herkkua on tarjolla runsain mitoin. Lounaalle myös vahva suositus. Kannattaa ajella kauempaakin. https://www.facebook.com/KahvilaSiiri/

  Vesilahdessa paikkoja on jopa neljä. Pizzeria Makasiinin miljöö on ihastuttava ja sieltä saa mm. vohveleita, joita voi nautiskella sisällä tai hurmaavassa pihapiirissä.

  Vähän matkan päästä löytyy Aittakahvila, jonka mansikkakakku vie kielen mennessään. Kahvilassa tarjoilevat Vesilahden yläasteen oppilaat ja heillä on totta vie käytöstavat kunnossa. Pöytiintarjoilu herättää uusissa kävijöissä aina hämmennystä. Itsepalveluun kun on niin totuttu. Osoite: Nurmitie 2, Vesilahti

  Laukon kartanolle ehdottomasti suositus. Siellä toki kannattaa viettää kauemminkin aikaa kuin kahvikupillisen verran.

  Ja vielä viimeisenä muttei vähäisimpänä Kurjen tilan kesäkahvila ja -tori. Paikallisen ekokylän pitämässä kahvilassa voi tunnelmoida omenapuun katveessa oikean maatalon pihapiirisssä ja nauttia itse tilan omista antimista tehtyjä herkkuja. Torilla myydään myös mukaan tuoreita Kurjen tilalla viljeltyjä vihanneksia jne. Muistaakseni tori/kahvila ei ole vielä auki vaan avautuu vähän myöhemmin kesällä. Ja ainakin aiemmin oli avoinna lauantaisin. Löytyy osoitteesta Rautialantie 419 (ja Facebookistakin).

  • Reply
   emminuorgam
   22.6.2017 at 15:22

   Kiitos, tosi hyviä vinkkejä! Olen joskus tainnut syödä Siirin korvapuustin tai ainakin nähnyt unta siitä. 🙂

  • Reply
   Leo-setä
   8.7.2017 at 22:56

   Minäkin, ”vanha lempääläläinen”, löysin Kahvila Siirin jostain syystä vasta tänään. Kaikki pullat ja muut leivonnaiset ovat tosiaan talon omaa tuotantoa ja tilaakin riittää sekä sisällä, että ulkona. Siirillä on myös oma laituri, joten kaffeelle pääsee siis myös vesiteitse Tampereelta, Hämeenlinnasta ja siltä väliltä.

 • Reply
  Sofia K.
  21.6.2017 at 23:32

  Jos Pälkäne kelpaa listalle, niin ajele ihmeessä käymään myös Luhalahdessa, Kyläpuodissa. Ihan mielettömän ihana paikka! Kauppa on siihen perustettu 1906 ja siellä vielä vanhat hyllyt, tiski yms. ja täynnä vanhoja ja historiallisia kalusteita yms. Pihassa myös lampaita ja ihana puutarha ja aitta-kirjasto. Myynnissä lähituotteita ja jäätelöä, kahvia, pullaa yms. Luhalahdentie 1991.

  • Reply
   emminuorgam
   22.6.2017 at 15:21

   Kuulostaa ihanalta! Pitää vaan kaivaa kartta esiin ja ottaa selvää missä Luhalahti on… 😀

 • Reply
  Seija Telaranta
  22.6.2017 at 06:11

  Teollisia kuivia ylimakeita pullia ainakin niissä missä olen joskus käynyt. Kuka sellaisia nykyään syö? Kriteerit?

 • Reply
  Pinja
  22.6.2017 at 17:15

  Lasten kanssa liikkuessa oivallinen kahvila on Kesäkahvila Lempi Koskipuistossa Pikku kakkosen puiston kupeessa, joten lapset voivat huoletta leikkiä samalla, kun itse rentoutuu kahvikupposen ääressä. Lempi tarjoaa myös erikoiskahveja! Leikin päätteeksi sieltä saa lapsille jäätelöt.

  • Reply
   emminuorgam
   26.6.2017 at 14:18

   Lempin sijainti on loistava, mutta musta se on hiukan kallis eikä hinta-laatusuhteeltaan kovin hyvä. En tosin tänä vuonna ole käynyt, nythän siellä on vissiin uudet ihmiset puikoissa?

 • Reply
  Taina Suutarla
  26.6.2017 at 12:09

  Ehdottomasti mukaan myös Helmi kahvila Amurin työkäismuseokorteelissa ja Ansari Lapinniemestä. Molemmissa ihanaa kahvilafiilistä.

  • Reply
   emminuorgam
   26.6.2017 at 14:17

   Kiitos Taina! Otan nämä ehdottomasti mukaan jos teen listauksen ympäri vuoden auki olevista kahviloista myös. 🙂

 • Reply
  Satu Kylmälä
  3.7.2017 at 10:33

  Suosittelen lämpimästi myös Sääksmäeltä Puutarhakahvila Tervapääsky, on auki vain noin heinäkuun ajan, mutta kannattaa ehdottomasti poiketa!

 • Reply
  Sari
  13.7.2017 at 11:32

  Nämä vinkit ovat 100 % puolueellisia, sillä kuulun taustajoukkoihin itse, mutta pakko lisätä kesäkahviloiden listalle Keltainen Talo Pälkäneen keskustassa ja vuoden ympäri avoinna olevin joukkoon uusi Café Puusti Yliopistonkadulla Sorsapuistoa ja Tampere-taloa vastapäätä. Molemmissa suomalaiset reseptit ovat arvossaan ja rimaa pidetään korkealla. Kaikki leivonnaiset tehdään itse alusta loppuun paikan päällä luomu- ja lähiraaka-aineita suosien. Käy ihmeessä testaamassa herkut ja uniikki tunnelma!

 • Leave a Reply