Arvostele mun jääkaappi

Kristaliina heitti tänään haasteen, johon liittyy jääkaapin sisältö, ja koska jääkaapit on musta jotenkin superkiehtovia, niin kuvasin meidän kaapit heti! Ensin pohdin, että onko tää huijaamista, koska tänään käytiin kaupassa, mutta totesin että ei, sillä suurinpiirtein samat asiat meillä aina on kaapeissa. Nyt kaikkea on vaan himpun verran enemmän, kun muutamia mun ystäviä tulee huomenna istuun iltaa mun synttäreiden kunniaksi (jee!). Ja kuten kuvista näette, on joitain syitä miksi me tarvitaan isompi asunto (eli isompi keittiö)..

Ensimmäisenä siis jääkaappi. Huolimatta siitä, onko arki vai juhla, on kaappi kutakuinkin aina noin täynnä. Ylimmäiseltä hyllyltä löytyy juomat: pullo cavaa, kaksi valkkaria, yksi alkoholiton siideri, yksi holillinen siideri, pari olutta, avattu pullo tonicia, puolukkamehupullo ja avaamaton kreikkalainen jälkiruokaviini.

Keskimmäisellä hyllyllä takarivistä löytyy kananmunia ja mummulta jääneitä rahkapurkkeja, voileipätarvikkeet eli juusto, leikkeleet ja oivariini, mun jugurtit ja avaamattomat maito- ja mehupurkit. Nyt samaisella hyllyllä on myös muutama köntti juustoa ja takana huomiselle muutama paketti vähän parempaa leikkelettä. Niin ja muovirasiasta löytyy tänään illalla syötyä jämäpastaa, jossa oli ainakin tomaattia ja pekonia.

Alahyllyllä taas on vakituiseen Hildan ruoat (kaikki nuo miljoona pakastusrasiaa) ja kymmenittäin säilykepurkkeja, joiden sisällöksi paljastuu erilaisia hilloja, aurinkokuivattua tomaattia, suolakurkkua jne. Alahyllyllä on myös (miehen) raejuusto ja Hildan avattu maitopurkki. Niin ja bbq-kastiketta ja näemmä joku varmaan viime vuosituhannella avattu soda streamer -litku.. Alahyllyltä löytyy myös meidän ns. arkiherkuttelujuustot, eli tällä kertaa brietä ja mustapippurijuustoa. Meillä on melkein aina jääkaapissa jotain muutakin juustoa kuin oltermannia, jos illalla iskee akuutti juustohimo.

Jostain syystä olen laittanut jääkaappiin myös verkkomelonin ja viinirypäleet, vaikka meiltä löytyy kyllä myös hedelmäkori pöydältä. Lisäksi vihanneslaatikoissa on ainakin kurkkua, tomaattia, salaattia, kaalia, porkkanoita ja perunoita. Ihan perusjuttuja siis. Paitsi että nyt oon näköjään laittanut myös sipulit jääkaappiin. En ole tainnut ihan kympillä keskittyä kauppakassien purkamiseen.

Jääkaapin ovi taas.. No se on se meidän murheenkryyni: mihin nuo kaikki kymmenet maustekastikkeet laittaisi? Ovesta löytyy siis tällä hetkellä muutamaa erilaista soijaa, paria maustettua etikkaa (ei niitäkään muuten varmaan tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?), majoneeseja, erilaisia ketsuppeja ja sinappeja, piparjuuritahnaa, wasabia, muutamaa erilaista chilipyrettä, noin 10 chilikastiketta, kaksi pakettia chorizoa, siipikastiketta, voipaketti ja puolikas levy taloussuklaata ja sekalainen seurakunta kaikkia muita kastikkeita, joita nyt kuvitella saattaa.. Ja siis ongelmahan on se, että näitä tulee jatkuvasti lisää, ennen kuin edellisiä ehditään edes käyttää pois. Tulevaan kotiin tarvitaan jääkaappi pelkille kastikkeille.

Ja siitä päästäänkin sitten jääkaapin viereiseen kuivatavarahyllyyn ja kuivatavarapöydälle. Hildan maidot ja vellit on eteisen kaapissa, mutta hedelmäsoseet ja muutama hätävararuokapurkki on asettuneet vakituisesti tuohon pöydälle. Siitä löytyy myös Hildan puurohiutaleet (mies keittää sille riisipuuroa, minä kaurapuuroa, kummastakin tykkää ihan yhtä vähän). Kaiken tavaran takana on Soda Streamer josta on patteri tyhjä, ja sen vierestä kolme eri glögipulloa (yksi holillinen, kaksi holitonta). Valkoisessa lävikössä on leivät, eli näkkileipää, mun eilen leipomaa foccacciaa (ei ollu hääviä) ja Fazerin herkkumyslileipä. Tuo kultainen paketti on kahvia, joka ostettiin tänään Punnitse ja säästästä ja ruskeat paperipussit erilaisia pähkinöitä samaisesta paikasta. Kaksi sinistä lootaa on tietysti suklaakonvehteja (hei nythän on joulu!) ja grissinipaketissa leipätikkuja.

Tuolta pienemmältä hyllyltä löytyy erilaisia maustettuja suolapurkkeja ja balsamicoa (miksi näitäkin on monessa eri paikassa, mun logiikka ontuu!). Keskihyllyssä on savustettua paprikajauhetta, etanoita, tryffelitahnaa, tahinia, taas chilikastiketta ja riisiviinietikkaa. Alahyllyllä on vaniljatanko, valkosipulia, kuivattuja chilejä ja kuivattuja mustikoita (taas, logiikka?).

Ja varsinaisessa kuivatavarakaapissa on lähinnä kaaos. Erilaisia pastoja (riisit löytyy leivontakaapista, jota en nyt tajunnut kuvata), paria erilaista tomaattimurskaa ja -pyrettä, täyttöpurkit pippureita ja myslipussin loppu on sikinsokin ylähyllyllä. Keskimmäisellä on sokerit, hunajat, taas lisää pastaa, fondit, teepussit, hätävarahernekeitot ja suolat sulassa sovussa. Alimmalla hyllyllä taas on muutamaa erilaista teetä, rusinoita, taas lisää hunajaa ja pastaa, pipareita, suolakeksejä, vesikeksejä ja vielä jotain keksejä, näkkileipää ja tietysti miehen nutellapurkki. En taida edes aloittaa siitä logiikasta tän kaapin kohdalla..

Hedelmä”korissa” on banaania (yksi alkaa vedellä aika viimeisiään), satsumia ja appelsiineja (appelsiinitkin mummun jäljiltä). Yrttiruukuissa on korianteria ja ruohosipulia kevätrullien jäljiltä, eli en ole vielä saanut aikaiseksi viritellä yrttilamppua paikoilleen. Jotenkin odotan koko ajan, että joku ostaa tämän asunnon ja meidän pitää muuttaa asap, niin en viitsi tehdä mitään ylimääräistä. Mutta taitaa olla lähinnä toiveajattelua..

Hellan viereisen mikroaaltouunin paikan on vallannut mausteet ja keittokirjat. Tästä ei nyt saa välttämättä kauheen realistista kuvaa, mutta pussukoita ja nyssäköitä on paljon. Näiden kanssa on vähän sama homma kuin noiden chilikastikkeiden kanssa: lisää tulee ennen kuin edelliset on käytetty. Tänään sain onneksi miehen pidettyä erossa kaupan alehyllyltä, jossa oli vuonna 2011 vanhaksi menneitä mausteita alennuksessa. Tai no melkein, yksi -30% lapulla varustettu kyntelipurkki kauppakassista löytyi. Kynteli. Mikä se edes on?!

Jos näistä kuvista nyt joku johtopäätös on tehtävä, niin olkoon se se, että täällä asuu aikamoisia hedonisteja, jotka ei juuri kaupassa hintalappuja tuijottele (vaikka pitäis kyllä). Puhuttiinkin kerran siskon kanssa, että olisi mielenkiintoista tietää paljonko kauppalaskut eroais toisistaan, jos minä ja tarkan markan vartija Miisa mentäisiin kauppaan ja ostettaisiin (periaatteessa) samat asiat. Tai jos tekisin saman isäni kanssa. Siinä on kyllä sellainen kilohintakyttääjä, ettei varmasti ole toista! No, me lohduttaudutaan miehen kanssa sillä, että ostetaan melkein kaikki mitä saatavilla on, joko luomua tai lähituotantoa. Että saako sillä järjettömät kauppalaskut anteeksi?

 

10 comments

 1. murina

  Kyllä sä varmaan annat ne järjettömät kauppalaskut itelles anteeksi joka kerran kun syöt juuri sitä, mitä haluat syödä 😉 Mut joka kerta kun söisit sitä jotain muka-hyvää-mutta-halvempaa, manaisit että MIKSIII?!?!

  Muistan, kun itse kärvistelin opiskeluaikoina niitten halpojen syömisten kanssa ja lupasin itselleni, että heti kun on varaa, niin alan syödä juuri sitä mitä haluan. 

  1. Emmi Nuorgam

   Mä en kyllä edes opiskeluaikana kärvistellyt. Tingin sitten jostain muusta kun ruuasta. Pakkohan nää alkavat rypyt on syödä täyteen!

 2. Vierailija (Ei varmistettu)

  Säilytin aiemmin aina tomaatteja jääkaapissa, kunnes sain tietää, että tomaattien maku menee pilalle jääkaapissa eikä enää palaudu sen jälkeen. Teinkin joskus sen jälkeen makutestin huoneenlämmössä ja jääkaapissa säilytetyn tomaatin välillä, eron kyllä huomasi!

  Kotimaiset Kasvikset ry:
  ”Jääkaapissa tomaatteja ei pidä koskaan säilyttää. Kylmässä, jo alle 12 asteessa, tomaatti menettää rakennettaan ja makuaan, koska kylmä saa aikaan peruuttamattomia, entsymaattisia muutoksia.”

  http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1053138

  1. Emmi Nuorgam

   Juu tiedän, mutta noi tomaatit jotka ostin viimeksi, oli jo niin kypsiä, että huoneenlämmössä ne olis haljennut ja alkanut homehtuun viimeistään seuraavana päivänä. Normaalisti tomaatit (joiden yleensä pitää vielä kypsyä ennen kuin ne edes on syöntikypsiä) on huoneenlämmössä. 🙂

 3. Kanelibasilika

  Paras otsikointi 😉 En aio kuvata omaa jääkaappiani, mutta näihin tähän mennessä vastaan tulleisiin verrattuna se on kovin tyhjän oloinen. Ehkä siksi, että vielä vanhempien luona asuessani totaalisesti kyllästyin siihen ettei jääkaapista löydä mitään ja se pitää tyhjentää puoliksi, että saa 1 asian ulos 😀

  1. Emmi Nuorgam

   Haha, mä taas kyllästyin siihen, ettei jääkaapissa koskaan ollut mitään sen jälkeen kun iskä muutti pois! 🙂

   1. Kanelibasilika

    Kaikkien muiden kaappien kanssa tosiaan sitten toteutankin sellaista Tetris -henkistä ”sisustamista” 😉 ja tuo edelleen aina täynnä oleva vanhempieni jääkaappi on ihan kätevä kyllä olla tuossa naapurissa, jos omasta vaikka jotain puuttuu ^^

 4. Yksi monien puolesta (Ei varmistettu)

  Moi Emmi.
  Kirjoitat muuten oikein kivasti, mutta vähän särähti kielikorvaani, että olit kirjoittanut sanan ”Oivariini” muotoon ”oivariini”.
  Tässä linkki aiheeseen liittyen: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/alkukirjain/
  Tästä(kin) huolimatta tsemiä raskauteesi ja kivaa joulun odotusta.
  T. Nimim. Ääni korvessa- 84

 5. Ansku

  Miten sä saat maustetahnat pysymään käyttökelpoisina? Mä en enää osta niitä, kun 2/3 menee roskiin. Kerran käyttää ja seuraavan kerran purkkiin tarttuessa on jo homeessa.

 6. emminuorgam

  Hmmm. Niitä annostellaan vain puhtailla lusikoilla ja pidetään kannet hyvin kiinni. Juuri käytin chiliin yhden tahnan, jonka parasta ennen päivä oli ollut 07/2014 😀 miten ne siis pilaantuu? Eihän tuollaisten chilisoosien varsinkaan pitäisi mennä miksikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *