Humalainen suomalainen mies

Paluu äitiyslomalta takaisin sivistyksen pariin on ollut paitsi ihan törkeän hauskaa ja innostavaa, myös masentavaa ja raadollista. Äitiyslomalla olen saanut lillutella siinä onnellisessa suvaitsevaisuuden ja hyväksynnän kuplassa, jossa ketään ei tuomita tai arvostella sukupuolen, seksuaalisuuden, syntyperän tai vaikka ulkonäön perusteella. Kupla on varmasti tuttu monille – varsinkin meille nuorille kaupungeissa asuville ihmisille – ja siellä kuplassa on yleensä vaikea uskoa, että ihan todella joku esimerkiksi kokee oikeudekseen määritellä, että kuka saa rakastaa ja ketä.

Elintilan kasvaessa ja yksin matkustaessa on ollut aikaa havainnoida omaa ympäristöään: katsella ihmisiä, (sala)kuunnella näiden juttuja, keksiä tarinoita ja tehdä huomioita. Ensin olin tästä mahdollisuudesta ihan järjettömän innoissani, mutta varsinkin viimeisen viikon aikana se on ollut enemmänkin ahdistavaa.

Viime viikolla olin työmatkalla Tukholmassa ja laivan saapuessa takaisin Turun satamaan jonotin muiden mummojen kanssa ulos laivasta. Ennen kuin me pääsimme laivasta ulos, tulivat siivouspalvelun työntekijät sisälle laivaan. Edelläni seisseet, noin kuusikymppiset humalaiset miehet, alkoivat suureen ääneen puntaroida, että moniko siivoojista oli suomalainen ja osoitella siivoojia. Kuin alleviivatakseen omaa idioottimaisuuttaan kaivoi toinen miehistä esiin kameran ja alkoi kuvata työntekijöitä. Moni heistä nosti hämmentyneenä kädet kasvojensa eteen ja poistui paikalta, kun mies räpsi kuvia ja innostuneena selitti, kuinka on kotona jotakin kerrottavaa.

Eilen, palatessani Helsingin reissulta, istuin Hervannan bussiin kahden noin 45-vuotiaan miehen viereen. Miehet olivat kaljuja, läpeensä tatuoituja, pukeutuneet maihinnousutakkeihin ja maihareihin ja ympäri päissään. Kuuntelin toisella korvalla heidän juttujaan – kuinka toisen ex-vaimo oli aina aamuisin mustelmilla, kun mies oli unissaan hakannut vaimonsa – ja kiitin onneani, ettei oma matkani ollut montaa minuuttia pidempi. Bussin takaosassa istui tummaihoinen nainen, jota miehet osoittelivat ja supisivat keskenään jotakin. Linja-autoaseman kohdalta kyytiin hyppäsi myös tummaihoinen poika, joka istui miehiä vastapäätä. Tämä oli miehistä kamalan hauskaa ja he suurieleisesti siirtyivät istumaan kauemmaksi pojasta. Pian toinen miehistä kaivoi esiin puhelimen ja kysyi pojalta, saako hän ottaa tästä kuvia. Poika kieltäytyi, mutta mies alkoi silti räpsiä kuvia. Kielloista huolimatta mies hörötti omalle nokkeluudelleen ja otti kuvia – pyysi vielä toista miestä poseeraamaan neekerin kanssa, kun kukaan ei muuten usko sitä todeksi. Lopulta poika nousi ja jäi kanssani seuraavalla pysäkillä pois. Pyysin pojalta bussin ulkopuolella anteeksi, johon poika totesi: ”ei se mitään, oon tottunut tähän”.

Jäin miettimään kumpaakin tapahtumaa ja omaa toimintaani näissä tilanteissa – tai oikeastaan toimimattomuuttani. Miksi en mennyt väliin? Miksi en sanonut noille miehille, että he käyttäytyivät typerästi?

Siksi, että pelkäsin. Keskellä kirkasta päivää pelkäsin näitä humalaisia, suomalaisia miehiä.

Usein puhutaan siitä, onko ulkomaalaisilla miehillä oikeus huudella naisten perään kaduilla. Tai siitä, onko musliminaisilla oikeus pukeutua huiviin asiakaspalvelutehtävissä. Olisiko kuitenkin jo kohta aika puhua myös siitä, miten suomalaiset miehet humalassa käyttäytyvät? Vuosikausia on ollut yleisesti hyväksyttävää hillua kylillä tulevassa humalassa – sellainen se Erkki nyt vaan on, viinaanmenevä. Minä en kuitenkaan enää halua elää ympäristössä, jossa joudun opettamaan lapseni olemaan reagoimatta jonkun känniseen örvellykseen bussissa tai leikkipuistossa tai jossa alistun pelon varjolla seuraamaan vierestä, kuinka muita ihmisiä kohdellaan väärin. En halua joutua valitsemaan omia kulkureittejäni siten, että kierrän Keskustorin jo aamupäivällä kaukaa, sillä koskaan ei voi tietää mitä torilla juuri sillä hetkellä tapahtuu. En halua lasteni oppivan, että alkoholi tekee ihmisistä pahoja ja arvaamattomia ja että humalaisia ihmisiä pitää varoa.

Minä haluan, että tälle alkoholiongelmaiselle kansalle tehdään jotain. Ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että Koffin hevosten nimi muutetaan Sinebrychoffin hevosiksi tai ettei Happy Joe voi enää sponsoroida festareita. Mikä se sitten on? En mä vaan tiedä. Ja sehän tässä masentaakin.

50 comments

 1. CougarWoman

  Kun olin töissä moskeijassa opettajana, yksi luokkani poika (jo seitsemän vuoden kypsässä iässä) tuli itkua tihrustaen paikalle. Kun kysyin, mikä oli, kertoi että koulumatkalla metroasemalla olivat humalaiset miehet sanoneet, että parempi olisi heittää tuokin neekeri metron alle, ennenkuin ehtii kasvaa isoksi

  Eipä siinä oikein tiennyt, miten päin olisi ollut. 

  …Mutta miksi ihmeessä sinä pyysit anteeksi? 

  1. Emmi Nuorgam

   No siis tarkalleen ottaen taisin sanoa jotain ”oon pahoillani, älä noista miehistä välitä”. Ehkä se oli sellainen kollektiivinen anteeksipyyntö siitä, että ihmiset on idiootteja. Ei mikään paras reaktio, mutta en siinä tilanteessa muutakaan keksinyt. 😐

   1. CougarWoman

    Niin no en mä sun reaktiota kritisoinutkaan, enemmän ajattelin että eihän se sinun vika ollut. <3 

  2. sadepisaroidenvalissa

   > metroasemalla olivat humalaiset miehet sanoneet, että parempi olisi heittää tuokin neekeri metron alle, ennenkuin ehtii kasvaa isoksi

   … voihan vittu nyt sentään. Anteeksi, en keksi tähän parempaakaan sanottavaa.

 2. Rosanna

  Musta tuntuu, että ongelma on jossain tosi syvällä yhteiskunnan rakenteissa, kun on ylipäätään mahdollista, että jotkut ihmiset pääsevät kasvamaan noin käsittämättömällä tavalla kieroon. Tuollaisesta käytöksestä ei voi edes syyttää pelkkää alkoholia (toki humalatila on varmasti vielä yllyttävä tekijä ja lisää ns. vettä myllyyn), mutta se, että joku oikeesti kohtelee ja luokittelee toisia ihmisiä noin ihonvärin perusteella kertoo myös jostain tosi isosta ongelmasta (ei vaan hajuakaan miten tuo ongelma paikannettaisiin). En ymmärrä, miten tuollainen voi edes olla mahdollista! Sellainen avuton kiukkuolo.

 3. MM

  Argh! Vastaavat tilanteet saa mut säännöllisin väliajoin ihan raivon partaalle. Ja sitten kun raivo on laantunut, itkun partaalle. Kaikkein eniten vituttaa se, kun ei tiedä, mitä asialle voisi tehdä. Alkoholiongelman lisäksi asennekasvatukselle olisi paikallaan.

  Mä olen tosi iloinen, että sä ilmaisit sympatiasi pojalle! Kaiken sen paskan keskellä tekee varmaan ihan hyvää kuulla, ettei kaikki kuitenkaan ajattele niin kuin ne idiootit. Kenenkään ei tarvitsi olla tottunut tuollaiseen. Että mä kihisen taas raivosta…

 4. empuska

  Sinänsä tuossa touhussa nakertaa se, ettei asianomaisesta ole silleen häpeän asia, ja jotkut hullut sitten laskee sen niin pyhäksi oikeudeksi olla sekaisin, ettei muut saisi siihen puuttua. Mikä on tosi jännä, koska melkein kaikkea muuta ylilyövää käytöstä Suomessa koetaan kollektiivisemmin jotenkin hävettävänä asia (mikä ei ehkä ihan paha, koska kohtuus kaikessa, ihan kaikessa). 

 5. Lilanna

  Ei nuo tarinat voi olla totta, eihän? Ja siis otetaan siivoojista kuvia, koska..? Mitä kerrottavaa niistä on kotona? Oliko siinä siis ihmeellistä se, että siivoojat oli ulkomaalaisia vai se että siivojat oli suomalaisia? En yhtään ymmärrä, mitä nämä henkilöt ovat voineet ajatella.

  1. Vierailija (Ei varmistettu)

   Ne valitettavasti on totta. Ja voin hyvin uskoa sen.

   Mun oma isä kerran kännipäissään selitti minulle kuinka teki hyvää nähdä, kun neekeri siivosi paikallista S-Markettia. En pystynyt vastaamaan mitään järkyttykseltäni. Kyllä tiesin jollain tasolla, että isä on ajatuksiltaan varsin persu, mutta silti en olisi ikinä uskonut, että hän kehtaisi sanoa mitään tuollaista ääneen. Meillä ei lapsuudenkodissa keskusteltu politiikasta juuri tuon vuoksi. Isä on suvaitsematon, äiti suvaitsevainen. Lapsista kasvoi kaikista suvaitsevaisia aikuisia.

   En tiedä miksi isäni ajattelee ulkomaalaisista (ja todennäköisesti myös homoista) niin kuin ajattelee. Hän on kuitenkin muuten aina ollut arjessa hyvä ihminen ja isä. Tuntuu hirvittävän ristiriitaiselta, kun tuollainen kategorisesti mielessäni ”paha” ihminen on minulle rakas. Yhden sisarukseni homoseksuaalisuus on myös toistaiseksi pidetty pimennossa isältämme.

   Jollain tavalla musertavaa. Onneksi omassa elämässä ja omien lasten kanssa pystyy tekemään parempia ratkaisuja ja tukemaan terveempää maailmankuvaa.

   1. Emmi Nuorgam

    No onpa kyllä.. En tiedä kyllä yhtään miten itse reagoisin. 😐

   2. Vierailija (Ei varmistettu)

    Surullista kyllä, jokseenkin samanlainen tausta löytyy meidänkin perheestä.. Isäni, joka on muuten todella ystävällinen ja sosiaalinen kaikkien kanssa, on pohjimmiltaan salaa aika jäätävä homofobinen rasisti.

    Pitkäjänteinen siedätyshoito taitaa kyllä olla ainut mikä tepsii noihin syvään juurtuneisiin kieroihin ajatusmalleihin. Minä olen meinaan useat kerrat räjähtäny isälle kuinka se KEHTAA olla niin suvaitsematon, ja laukonut täyslaidallisen takaisin jos minun aikana on solvannut ketään. Pikkuhiljaa alkaa näkyä valoa tunnelin päässä… Brasilialainen poikaystäväni on varmaan ollut osana auttamassa tätä projektia, heh. Meidän suku kun on nyt monikulttuurinen ja siinä ei tasan auta itku markkinoilla. Parempi hyväksyä vaan että ihmisiä tässä kaikki ollaan 🙂

    1. Vierailija (Ei varmistettu)

     Ihanaa kuulla. Tai siis ei, mutta kuitenkin. Toivoa löytyy. Salaa vähän toivoinkin, että joku sanoisi, että on samassa tilanteessa. Harvemmin sitä kuitenkaan pystyy keskustelemaan tuttujen kanssa siitä kuinka ”Musta tuntuu, että mun isä on homofobinen rasisti – mitä teen?”.

     Mun mies on myös ulkomaalainen, mutta pohjoismaalainen. Toivon aina välillä, että hän olisi tumma tai jotenkin isommin ”erilainen”, jotta voisin laajentaa isäni maailmankatsomusta. Muutenkin välillä oikein riepoo muutkin ihmiset, jotka ensin kauhistuvat kun kuulevat, että mieheni on ulkomaalainen ja ei puhu suomea, mutta kun käy ilmi, että kyseessä on toinen Pohjoismaa, paistaa tyyppien naamalta helpotus ja lauotaan jotain idioottimaisuuksia ”veljeskansasta”.

     En usko, että sisarukseni homoseksuaalisuus johtaisi täydelliseen hylkäykseen isäni puolelta. Ei kuitenkaan ole minun asiani sitä hänelle kertoa, kun sisarukseni haluaa jättää asian toistaiseksi kertomatta.

     Mutta ehkä munkin isä vielä vähän kasvaa henkisesti.

     1. Emmi Nuorgam

      Musta on tosi rohkeaa, että otitte asian puheeksi. Enkä usko että olette ollenkaan ainoat. Munkin suvusta löytyy ihmisiä, jotka on todella kapeakatseisia, mutta joiden suhteen olen jo aika päiviä sitten luovuttanut. Nykyään ne jutut menee jo toisesta sisään ja toisesta ulos, mikä on tietysti ajatuksena ihan kamala. Mutta milläpä sellaisen seitsemänkymppisen miehen päänkään käännät?

   3. Vieras7654321 (Ei varmistettu)

    Isäsi taitaa olla vihervasemmistolainen eikä perussuomalainen. Koska vihervasemmistohan tänne haluaa vierasrotuisia tekemään töitä pienellä palkalla. Perussuomalaiset haluaisivat töitä suomalaisille.

    1. Vierailija (Ei varmistettu)

     Ei ehkä pitäisi tarttua tähän kommenttin ollenkaan, mutta:

     1) Vihervassari tuskin käyttää sanaa ”neekeri”. Ikinä. Ellei sitten puhu rasistisista haukkumanimistä.

     2) Tai ilakoi siitä, että tuollainen ”neekeri” tekee kunnon ihmisille sopimatonta ”paskamaista orjaduunia”. ”Höhöhö. Oikealla paikalla elämässään. Siivoamassa parempien ihmisen jälkiä.”

     1. Vieras76654321 (Ei varmistettu)

      Vielä vaikeampi on kuvitella, että perussuomalainen ilakoisi sillä, että vierasmaalainen on vienyt suomalaisen työpaikan.

      Ehkä tämä neekerin siivousta kehunut mies on kokoomuslainen, jos hän ei voi olla vihervasemmistolainen?

      Vihervasemmisto ja Kokoomus hinkuvat Suomeen ulkomaalaisia tekemään töitä pienellä palkalla. Kyseessä tosiaan on neekeriorjuuden jatkumo, tällä kertaa Suomessa toteutettuna. Typerää politiikkaa.

 6. Vierailija (Ei varmistettu)

  Mainio teksti, aiheesta joka itseäkin usein mietityttää. Minusta oli hyvä, että kommentoit jotain pojalle bussin ulkopuolella. Tulipa edes häneen tietoonsa, että joku tuomitsee miesten käytöksen.

  Tämä aihe on niin hiton vaikea, tulee kovin voimaton olo. Tai oikeastaan tässä kirjoituksessa oli mielestäni kaksi isoa teemaa rasismi ja kännikulttuuri ja niitä voi ajatella yhdessä ja erikseen. Suomessa känni käy selitykseksi liian moneen asiaan ja humalaan suhtautuminen on niin juurtunut tähän kulttuuriin, että asenteissa tuntuu tapahtuvan loppujen lopuksi vain vähän muutosta. Toivoisin, että joku minua viisaampi keksisi tähän ratkaisun, jolla päästäisiin edes vähän eteenpäin tässä asiassa. Rasismia tuntuu saavan harjoittaa sekä humalassa että selvänä.

  Suomessa ehkä suurin ongelma on tällä hetkellä alkoholin liikakäyttö, josta kärsii välillisesti ja välittömästi aivan liian moni ja jonka seurauksista ne isoimmat kulutkin tulevat.

  1. heta margareta

   No en tiedä olenko ketään viisaampi, mutta itse olen innoissani, sillä aloitan tässä gradua, jonka tavoitteena saada aikaan kuvaus nuorten ansiotyössä olevien aikuisten alkoholikulttuurista ja alkoholinkulutukseen vaikuttavista käytännöistä.. Toivon kovasti, että löydöksissä korostuisi kielteinen suhtautuminen huonoon käytökseen humalassa, mutta koskaan ei voi tietää etukäteen!

 7. Miko (Ei varmistettu)

  Aika surullisia tarinoita ja monta hyvää pointtia, mutta saman lailla kun joitain kansanryhmiä leimataan yksilön toiminnan perusteella, niin sä leimaat otsikolla suomalaisen miehen käytöksen muutaman luuserin pohjalta. Ei kovin reilua. Keskustori ja nämä muut asiat ovat ihan täysiä ongelmia, kuten kirjoitit, mutta ethän sotke muita vähän fiksumpia suomalaisia miehiä tähän, joita meistä kuitenkin suurin osa on.

  1. Marsu

   Not all men!

    

    

  2. Emmi Nuorgam

   ”Humalainen suomalainen mies” ei tarkoita samaa kuin ”kaikki suomalaiset miehet käyttäytyvät huonosti humalassa”. Kyllähän säkin sen tiedät. 🙂

 8. Ilana

  Ihan kamalaa. Ja surullista. Ja valitettavasti totta.

  Kesälomalla Suomessa mun sisko kertoi seuraavaa: oli leikkipuistossa lastensa kanssa, kun paikalle tuli joku suomalainen vihainen vanhempi mies. Tämä alkoi huutaa suoraa huutoa kahdelle paikalla olleelle 5-7-vuotiaalle tummaihoiselle lapselle. Että nämä muka vain rikkovat kaiken ja että eivät saa puistoon enää tulla. Siskoni oli niin tyrmistynyt, ettei saanut heti sanaa suustaan, eikä paikalla ollut muita, jotka olisivat tilanteeseen voineet puuttua. Lapset lähtivät pää painuksissa pois paikalta, minkä jälkeen sisko sai sentään jotain sanottua tälle miehelle. Nappasi sitten omat (puoliksi ulkomaalaiset mutta suomalaisilta näyttävät) lapsensa mukaan ja lähti pois paikalta. 5-vuotias siskontyttöni oli seuraavana yönä vielä herännyt ja pohtinut, että kun se setä sanoi niin pahasti niille lapsille. Minulle hän kertoi, että äiti alkoi itkeä, kun sille tuli niin paha mieli.

   

  1. Kristaliina

   Oh, mullakin tuli tästä tarina mieleen. Ostin pari vuotta sitten käytetyn pinnasängyn ja hain sen eräästä Vantaan kerrostalolähiöstä, myyjänä oli ulkomaalainen perhe. Perheen äiti kertoi, että heidän poikansa ei saa enää leikkiä yksin kotipihalla – joku kaljupääseurue oli huudellut, että tulevat ampumaan lapset, jos näkevät heidät vielä ulkona. Lapset! Olivat siis ala-asteikäisiä. Lapsi kökötti siis sisätilossa, kouluun äiti saatteli hänet ja haki koulusta. Tuntui aivan käsittämättömän kurjalta. Mullakin kyllä teki mieli pyytää anteeksi. Tyyliin ihmiskunnan puolesta.

   1. Emmi Nuorgam

    Voi paska. Joku täällä mun blogissa kertoi keväällä, että hänen lapsiaan syrjitään ja kiusataan pienellä paikkakunnalla, jossa muut ovat suomenkielisiä ja tämä perhe on ruotsinkielinen. Ja mikä järkyttävintä, kiusaajat on aikuisia, jotka kieltää omia lapsiaan leikkimästä tän perheen lasten kanssa. Nää jutut on oikeasti jotain niin järkyttävää, että en voi ymmärtää yhtään mitä noiden ihmisten päässä liikkuu.

 9. Nannannaa

  Mä en tiedä, mitä tähän voisi sanoa. Kiukuttaa niin. Se ajatus, että esim. mun kummipoika saisi kuunnella ja kokea jotain tuollaista vain ihonvärinsä vuoksi, saa mut tositosi kiukkuiseksi. Ja surulliseksi. Enkä mä tiedä tähän mitään muuta apua kuin sen, että yritän kasvattaa omasta lapsestani myös suvaitsevan ihmisen. Ja että puolustetaan niitä, jotka eivät itse pysty tai uskalla.

 10. Vierailija (Ei varmistettu)

  Tää on niin tätä. Alkuvuodesta olin kauppakeskuksessa ostoksilla ja parkkihallissa alkoi pari ulkomaalaistaustaista miestä kinastella jostain. Riitapukareiden välissä oli nainen, joka yritti estää miehiä hakkaamasta toisiaan palasiksi ja jaloissa pyöri 1,5-ja 4-vuotiaat lapset, jotka huusivat paniikissa ja itkivät. Ihmettelin mistä huuto tuli ja miksi ihmisiä ovat sankoin joukoin kokoontunut siihen rullaportaiden tuulikaappiin ihmettelemään ja näin siinä vartijankin vaan tuijottelevan. Nähtyäni, mitä on meneillään, kysäisin tältä noin 40-v. hyvin rotevalta vartijalta, että voisitko mennä tohon väliin, ennen kuin kehenkään sattuu, niin tämä totesi vaan, ettei tollasten saatanan mamujen asiat hänelle kuulu. Parempi vaan, jos toisensa tappaisivat niin ei hänen kahvitaukonsa keskeytyisi. Itse en kyennyt katsomaan, miten pienet lapset itkevät tappelun keskellä paniikissa enkä voinut kuvitella, miten vartija voi vastata jotain noin uskomatonta, kun puuttumista vaativa tilanne on päällä, joten menin sitten itse sinne väliin. Valitettavasti vain sekunnin liian myöhään, sillä tappelun välissä ollut nainen ehti vahinkolyönnin seurauksena loukkaantua pahasti lyötyään päänsä maahan. Varmistin naisen kunnon ja jäin pitelemään lapsia sylissäni sitten siihen saakka, että poliisit ja ambulanssihenkilökunta saapuivat paikalle, mutta teki kyllä mieli repiä siltä vartijankuvatukselta pää irti, kun tämä kehtasi tulla tilanteen jo rauhoituttua ja naisen maattua tajuttomana ja verissään maassa kyselemään, että mitäs täällä on oikein meneillään.

  Jos ja kun saan joskus itse lapsia, pidän kyllä huolen siitä, että jokaista arvostetaan ja kohdellaan oikein, oli ihonväri/tausta sitten ihan mikä vain ja kanssakulkijoita autetaan, olivat he tuttuja tai vieraita. Ja toivon, että jos joskus tulee tilanne, että itse tarvitsen apua, joku uskaltaa puuttua ja tulla auttamaan. Tuossakin tilanteessa kymmenkunta ihmistä seuraili tilannetta tuulikaapista ja osa katseli omista autoistaan, mitä tapahtuu, mutta kukaan ei tehnyt mitään… Voin vain kuvitella, miten pahasti tilanne traumatisoi sitäkin pientä poikaparkaa, joka siellä aikuisten riitojen välissä yritti pikkusisaruksestaan huolehtia ja saada riitaa loppumaan. :'(

 11. eviela

  Itse törmäsin bussissa tilanteeseen, missä venäläisnainen istui ikkunapaikalla ja hänen viereensä istahti mies (en ole edes varma, oliko hän humalassa sillä vaikutti olevan muuten vain täysidiootti). Ulkomaalainen nainen puhui puhelimessa siinä, ei siis kauaa vaan tyyliin vaihdettiin pari sanaa ja that’s it. Mies kuitenkin otti asiakseen kiusata naista, sillä hänen mielestään naisen oma kieli (mitä puhelun aikana käytti) oli niin tavattoman oudon kuuloista. Se miehen suusta pääsemä setti oli ihan kauheaa, nainen itki ja itki sekä pyysi miestä lopettamaan, mutta vain innostui naisen puhuessa melko huonoa suomea. Useampikin sivullinen, jotka lähellä istuivat pyysivät miehen antamaan naisen olla rauhassa. Olimme itsekin jo menossa tekemään tilanteelle jotakin, kun luojan kiitos joku edempänä istunut (istuimme bussin takaosassa ja tilanne tapahtui bussin etuosassa) meni ilmoittamaan kuskille tilanteesta, joka sanoikin miehelle hänen lentävän bussista ulos jos ei lopeta. Onneksi naisen matka kesti enää pienen hetken tämän jälkeen, sillä mieshän ei bussikuskin sanaa uskonut (ellei nainen olisi jäänyt tässä pois niin mies olisi lentänyt kyllä jo pihalle). Miehen oman turvallisuuden kannalta oli ihan hyvä (kai), että jäi melkein heti naisen perästä pois, sillä aika hemmetin iso bussista olleista oli melkoisen suivaantuneita hänelle ja useampikin varmasti hokenut päässään ”lyöminen ei kannata, lyöminen ei kannata” tai muuta mantraa, sillä mies ollut sen arvoinen, että ongelmiin olisi itseään kannattanut saattaa. Vaikka turpaan olisi ansainnutkin.

  1. eviela

   *korjaus (vaikka sillä nyt ole väliä jutun kannalta): kuulemma nainen oli jonkun muun maalainen ko venäläinen, mutta pointtina että ulkomaalaistaustainen ja sen kuuli puheesta. Mieheke tosiaan korjasi tämän infon, muistin omiani 😀

 12. Terhi_t_ (Ei varmistettu)

  Olisin ehkä itse pyytänyt ko. henkilöä istumaan viereeni/ mennyt hänen viereensä istumaan. Jotain konkreettista. Olen niin täynnä tuollaista käytöstä ja puutun siihen joka kerta, vaikka mikä olisi. Koskaan ei ole tullut fyysistä damagea, mutta tietysti on riski siihenkin. Riski on saada turpiin ihan koska vaan, missä vaan. Hiljainen hyväksyminen on vaan kauheinta, mitä kiusatut voi kokea. Minullakin oli pitkä matka tajuta, että puuttua pitää, mikäli selkeästi näkee jotakin alistettavan. Ja heitä on paljon. Kiitos, että kirjoitit tästä.

 13. Vieras7654321 (Ei varmistettu)

  Miten kummassa te törmäätte näihin rasistisiin huutajiin? Itse olen pyörinyt Helsingin keskustassa yli 30 vuotta eikä koskaan ole tullut vastaan rasistisia huutelijoita.

  Ovatko nämä jutut keksittyjä?

  1. FFFifi

   Miksi joku keksisi tällaisia juttuja? Mikä se motivaatio siihen olisi?

   Mäkään en nyt suoralta kädeltä muista kuin yhden, ja se oli bussissa 72 joskus vuonna 2002. Mutta eivätköhän nämä ole jäävuoren huippu, ja huomaamattomampi rasismi paljon yleisempää. Sitä vaan on vieläkin helpompaa olla huomaamatta omasta asemastaan käsin…

  2. Marsu

   Valkoiselle suomalaiselle harvoin huudellaan, varsinkaan cis-miehelle.

   1. Vieras76654322 (Ei varmistettu)

    Kyllä minulle on huudeltu. Olen.valkoihoinen mies ja on pilkattu esim. laihaksi.

    Täällä Helsingissä on vierasrotuisia näkyvissä koko ajan, kun kulkee. Jos rasistinen huutelu olisi yleistä, niin sitä kuulisi kyllä. En siis ole 30 vuoden aikana kuullut kertaakaan eivätkä ystävänikään ole kuulleet.

    Miksi joku keksisi omasta päästään näitä tarinoita rasistisesta huutelusta? Asiaa voi kysyä Umayya Abu-Hannahilta, joka asui tässä samalla seudulla ja väitti kuulevansa rasistista huutelua jopa viikoittain.

    1. Marsu

     Asun Ruotsissa ja vaikka olen yhtä valkoinen kuin valtaväestö, on minullekin pari kertaa huudettu jotain finska horan -tyyppistä kun olen puhunut suomea ääneen julkisella paikalla. Siksi ei ole todellakaan vaikea uskoa että ei-etninen suomalainen huutelua Helsingissä kuulisi. Sitä paitsi ihmisellä joka rasismin / seksismin uhriksi joutuu on asiassa tulkintaetuoikeus, ei sinulla.

     (Tulkintaetuoikeus, tolkningsföreträde =  esim. että minä naisena olen kohtaamani seksismin / misogynian asiantuntija, ei valkoinen cis-mies joka sanoo että seksismiä ei ole. Sama pätee rasismiin. Kunnioitetaan ihmisten kokemuksia – sinulla ei ole aavistustakaan toisen kokemuksista. Jos niin luulet check your privilege.)

     Laihaksi haukkuminen (vaikka kurjaa) ei ole rasistista huutelua.

     Absurdi Abu-Hanna-heitto.

     Ihmisrotuja ei muuten ole olemassakaan.

     1. Vieras7654321 (Ei varmistettu)

      Jos sinua on haukuttu suomalaiseksi Tukholmassa, niin siitä et voi päätellä huudellaanko Helsingin keskustassa rasistisesti. Tule itse tänne kuuntelemaan.

      Totuus on, että rasistinen huutelu on harvinaista eikä suurin osa helsinkiläisistä ole sitä kuullut koskaan.

      Umayya Abu-Hannah tosiaan väitti kuulevansa tällä samalla seudulla rasistista huutoa jopa viikoittain. Joko hän valehteli tai sitten kuulee harhoja.

      Sehän on hienoa, jos ihmisrotuja ei ole olemassa. Silloinhan ei voi olla rasistista huuteluakaan.

     2. Katie

      Jännä, että mäkin, joka käyn Helsingissä vain noin kolmesti vuodessa noin neljä päivää kerrallaan, olen useamman kerran 15 vuoden aikana todistanut rasistista huutelua. Ehkä meidän korvissa on erilaiset filtterit? 

     3. Vieras7654321 (Ei varmistettu)

      Missä päin Helsinkiä olet käynyt?

      Itse liikun pääasiassa keskustassa. Siellä on koko ajan näkyvissä vierasrotuisia. Kuuloni on normaali enkä ole kuullut rasistista huutelua. Lisäksi kysyin asiaa ystäviltäni. Eivät hekään ole kuulleet.

      Mutta sinulla on siis kyky kuulla rasistista huutelua. Panepa älypuhelimesi tallentamaan tämä huutelu, kun seuraavan kerran kuulet sitä.

     4. LauraEm.

      Valkoihoinen mies ei oo kuullut/kuunnellut rasistisia kommentteja Helsingin keskustassa -> rasismia ei ole ja siitä kertovat tapaukset on keksittyjä. Toista viisi kertaa eri kommenteissa ja problem solved.

      Onko mahdollista, että jotain ikävää tapahtuu myös sun elinpiirin ja huomiointikyvyn ulkopuolella?

     5. Vieras7654321 (Ei varmistettu)

      Kysyin tästä rasistisesta huutelusta myös vihreiden poliitikolta, jolla on kaksi mustaa adoptoitua lasta.

      Hän ei ollut kuullut varsinaista rasistista huutelua, mutta kuulemma kerran oli Forumissa joku humalainen tullut öykkäröimään.

      Kyllä fakta on se, että rasistinen huutelu on harvinaista Helsingin keskustassa. En tiedä, miksi jotkut väittävät päinvastaista. Ehkä heillä on harhoja.

    2. Miiza

     Ehkä täällä puhutaan harhaanjohtavasti ”huutelusta”, sillä suurinosa rasisitisista teoista tehdään hiljaa ja mahdollisimman huomaamattomasti ja tällöin harva ulkopuolinen niihin kiinnittää huomiota.

     Minusta se, että sinä et ole ikinä kuuna päivänä nähnyt tai kuullut Helsingin keskustassa rasistista huutelua, ei tarkoita sitä etteikö Umayya Abu-Hannah olisi sitä joutunut kestämään tai edes sitä, etteikö joku toinen suomalainen (täällä keskusteleva) olisi tällaista käytöstä ollut todistamassa. 

     Minäkin aikanaan elin kuplassa, ettei täällä Suomessa nyt mitään rasismia paljoa ole. Kunnes sitten rasismi tuli lähelle, sisareni miehen kautta. Hän on kenialainen ja koska olen häneen tutustunut, olen myös alkanut huomioimaan muita ulkomaalaisia aivan eri tavalla ja nähnyt aivan uudella tavalla sen miten rasistisia suomalaiset oikeasti osaa olla.

      

   2. Emmi Nuorgam

    Miehille tuskin, naisille kyllä. Viime viikolla mun perässä kulki kaksi pikkupoikaa huutelemassa jotakin nussimisesta ja huorista, kunnes pysähdyin ja kysyin, että tietääkö pojat edes mitä nää asiat tarkoittaa. Lopettivat, mutta selvästikään mun viesti ei erityisen hyvin mennyt perille. Ja ei, ei ne ole pelkästään pikkupoikia, jotka huutelee naisten ja tyttöjen perään asiattomuuksia. 

  3. maripui

   Niinku monella muullakin, mullakin tuli mieleen et ehkä sulla on korvissa erilaiset filtterit. Ootko sä ehkä niin turta jo kaikelle huutelulle, ettet edes itse asiassa enää huomaa sitä? 

 14. Nii

  No mua nyt vituttaa muutenki (suomalainen) alkoholikulttuuri ja se, että alkoholi kuuluu automaationa käytännössä melkeinpä jokaiseen sosiaaliseen tapahtumaan/juhlaan. Aina on edes ne alkuskumpat jos ei mitään muuta. Juhla, nautinto, ”viihteellä oleminen”, hauskanpito, irrottelu, rentoutuminen, kaikkeen on kytköksissä juotavaa. Ja sekin vielä menis muuten, mutta kun sitä omaa juomattomuutta saa aina olla puolustelemassa. Jos et juo, olet raskaana/antibioottikuurilla/kuski/absolutisti/tylsä, ja juomattomuudelle pitäis aina olla joku syy. Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että ei juo, koska ei juo ja piste. Huoooooh.

  Ja jooo juurikin tämä ”no se oli kännissä”… voi elämä.

  Valitettavasti idiootit on idiootteja myös humalassa, ja humalassa idiootit ovat myös kovaäänisempiä. Se on ihan perseestä, mutta hei, selvinpäin se on tosi ihana ja kiva…

   

  1. Emmi Nuorgam

   Itse rakastan nousuhumalaa, kuohuviiniä ja no, viiniä ylipäänsä, ja mun elämässä se kuuluu aina juhlaan. Mutta eipä mulla mitään sitäkään vastaan ole, jos joku ei halua juoda – jokaisen oma päätös. Mutta tunnistan kyllä ongelman, itse joskus opiskeluaikoina olin ihan muuten vaan käyttämättä alkoholia muutaman kuukauden (teki hyvää päälle ja kropalle) ja jatkuvasti sitä sai olla perustelemassa. Jotenkin se on vaan niin syvään juurtunut tähän kansaan, onko syy sitten kieltolaki vai liian tiukka alkoholipolitiikka vai mikä?

   1. Nii

    Jep, eniten ärsyttääkin nimenomaan se puolustelu. Ja se, että juomattomuus nähdään ”mummomaisena”, ”tylsänä” ja ”ilonpilaamisena” – ihan aikuiset, fiksut ihmiset. Teineiltä tuollainen kommentointi on toki jopa odotettavaa.

  2. eviela

   Niin totta. Itseä ei kanssa haittaa, jos juomia jossain tarjoillaan vaan juurikin se, että pitää puolustella omaa juomattomuuttaan ja kuunnella shaibaa sen takia. Tämän takia välttelenkin tilaisuuksia, missä sitä voi joutua selittelemään ja leimaantua ”tylsäksi” sillä olen siihen niin kyllästynyt. Yhdessä vaiheessa hieman nuorempana aloin jopa juomaan painostuksen alaisena, sitä kesti ehkä vuoden tai maksimissaan kaksi, kunnes viisastuin ja jätin alkoholin osaltani sillä kenenkään sitä kuulu juoda vain muiden takia. Jos taas kyse on siitä, että itse tykkää juoda – se on fine. Itsehän voisin toki vedota myös terveydellisiin syihin juomattomuudessa, mutta perimmäinen syyhän on vain se halu olla juomatta: ilman sen kummempia syitä. Enkä jaksa selittää terveyshistoriaani kenellekään vain siksi, että olisi muka väärin olla juomatta vain omasta halustaan.

 15. neiti Coco

  Minuakin ärsyttää todella paljon tämä kulttuuri, jossa kännissä saa tehdä mitä vain. Kännisten ihmisten toimiin on hankalaa puuttua, koska jos nuo lyövät se on oma vika kun: ”mitäs menit, se oli kännissä”. Itse kun olen humalassa niin kyllä tasan tiedän mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Ei se ole minusta riittävää syy olla törkeä. Itse näin erästä poikaa jonkin aikaa ja kun olimme baarissa tuo yhtäkkiä alkoi puhua rasistisia ja myös haukkui homot. Eipä mies tiennytkään, että paras kaverini on suhteessa naisen kanssa ja moni ystäväni kuuluu vähemmistöön tai on ulkomaalais taustaisia. Hämmentyi aavistuksen kun sanoin kesken kaiken vittuuntuneena: ”Mä en tollasta kuuntele. Mä lähden nyt”. Sain kyllä sitten kuulla huorittelua pitkän aikaa tästä. Sorrynotsorry. 

  Toinen todella kurja juttu tuli tänään kun olin myymässä koripallo lippuja. Eräs hyvin pukeutunut herra tuhahti minulle: en mä mitään neekeri palloa tue. Anteeksimitä? Ilmeisesti koetti olla kovin hauska, mutta ei se kyllä naurattanut ja kaikki meidän ständillä tuijotti miestä kyllä avoimen järkyttyneinä. Lähti aika vähin äänin, koska mun myyntipuheeni katkesi kuin seinään. 

  Jos minulle lapsia siunaantuu haluan kasvattaa heidät kunnioittamaan muita ihmisiä ja auttamaan aina apua tarvitsevia. 

  1. Miiza

   Kännissähän voi pettää, jättää, hakata, tappaa ja näköjään myös räpsiä kuvia ilman lupaa ihmisistä… Suomessa känniörvellys jotenkin koetaan hyväksyttävänä joskus jopa ”hassunhauskana” mokailuna. Kännillä voi selittää niin monta asiaa ja sitten vastapuolen pitäisi se antaa anteeksi, koska” onhan se nyt tiukkapipoista alkaa kännisekoiluista mököttää/valittaa”.

   Känni mikä ääliömäinen tekosyy.

   Minun siskoni mies on afrikkalaissyntyinen ja kerran eräässä maalaispitäjässä ollessamme katsoi eräs laitapuolenhelmi asiakseen huutaa kavereilleen hassunhauskasti ”kattokaa aito mustalainen!” ja osoitti sormellaan siskoni miestä. Minä olisin siitä hetkestä keksinyt muutamatkin nasevat kommentit kyseisestä jampasta, mutta päätin olla alentumatta hänen tasolleen.

   Lankoni on tottunut toki toljotukseen, osoitteluun ja haukkumiseen, mutta minusta se on surullista, että ihmiset joutuvat tottumaan tällaiseen moukkamaisuuteen. 

    

 16. Miiza

  Mitä vit…!? Oikeasti, nyt nousi verenpaineet! Suomalaiset osaavat yllättää mut aina tolla junttiudellaan. Muuta en pysty raivoltani nyt kirjoittamaan.

  WTF

 17. Katie

  Helvetin hyvin kirjoitettu, Emmi. Se muakin eniten etoo Suomessa käydessä, että kännisiä ja huumehöyryisiä saa väistellä heti Helsingin keskustaan päästyä, varoa niiden tekemisiä ja pahoittaa mielensä niiden sanomisista. Kun Eddie alkaa ymmärtää jotain ihmisten päälle, miten mä selitän sille, miks toi setä örveltää keskellä kirkasta päivää ja räyhää tolle pojalle? Tai siis miksi mun edes pitäisi joutua selittelemään sellaisten urvelojen käytöstä? Mutta enpä mä halua lapseni ajattelevan eksoottisesta äidinmaastaan niinkään, että ”tää nyt vain on Suomen kulttuuri, tällaista saa tehdä täällä. Tuolla pojalla on tumma iho, sille saa Suomessa huudella rumia eikä kukaan aikuinen puutu siihen. Mulle ei saa huudella, koska mä olen valkoihoinen.” 

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *