Sinua, minua, meitä varten

kirjastometsokirjastometso2 metsoaula metsolapset1010630metsolastenosasto metsolapset2 metsokahvila metsokatto aleksanterinkirkkoaleksanterinkirkkopuisto

Lapsuudessa mun lemppariasioita oli päästä äitin mukaan yliopistolle tai kirjastoon. Sen lisäksi, että sai tehdä isojen juttuja ja pukea nätit vaatteet, sai näissä paikoissa yleensä myös jotain herkkuja. Ilmeisesti olin asian ytimessä jo tuolloin.. Aikuisiällä poden jatkuvaa huonoa omatuntoa siitä, etten käy kirjastossa enemmän. Tai varsinkaan lue niin paljon kuin haluaisin – jotenkin käteen sattuu aina sopivammin puhelin kuin kirja, vaikka kuinka yrittäisi. Osittain sen selittää varmasti se, että olen tuurijuoppolukija: kun alan lukea, ei sille tule loppua. Lasten kanssa se on todella hankalaa, joten en yleensä viitsi edes aloittaa – eli olen myös laiska.

Mua on onneksi siunattu miehellä, joka lukee ihan valtavan paljon ja käy kirjastossa munkin edestä. Ja mikä parasta, vie myös meidän lapsia sinne! Hildasta on kivaa käydä kirjastossa, koska siellä saa herkkuja kuunnella satuja ja leikkiä kavereiden kanssa ja Eino tykkää jokaisesta paikasta, jossa on portaita. Tai tuoleja. Tai pöytiä. Lähinnä siis joka paikasta.

Lasten kanssa kirjastossa käyminen palauttaa paljon niitä omia lapsuusmuistoja mieleen. Tampereen pääkirjasto Metso ei ole juurikaan muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana ja varsinkin lasten alue on yhtä nostalgista ilotulitusta. Tuossa minäkin olen kuunnellut satuja, nyyh. Tuossa on mun lempparimuumifiguurit, nyyh. Tähän meillä oli tapana ripustaa takit, nyyhnyyhnyyh.

On aina välillä aika pysäyttävää huomata, miten jotkin äänimaisemat ja tuoksut tuo mieleen sellaisia asioita, joita ei ole vuosiin huomannut tai muistanut. Metson aulassa harteille laskeutuu painava hiljaisuus, ja ihmisten kenkien kopina kaikuu katossa. Satutuolien kuulokkeet nitisevät edelleen ja tuttu PLIM kilahtaa säännöllisin väliajoin kuulokkeista. Kahvilakerroksen pyöreä kaide houkuttelee edelleen juoksentelemaan, vaikka tietää sen ehdottomasti olevan kiellettyä.

Joku ylöjärveläinen valtuutettu kysyi taannoin, että mihin me muka tarvitsemme kirjastoja, noita keski-ikäisten naisten romantiikannälän ruokkijoita.

No, tähän. Kertomaan tarinoita, välittämään muistoja, olemaan meidän historiaa. Kasvattamaan ja sivistämään meitä, tekemään meistä ihan vähän parempia ihmisiä. Olemaan olemassa.

Meitä varten.

6 comments

 1. Aliisa

  Suosittelen Sampolan kirjastoa ja sen lasten osastoa! Rakennus on ihanan valoisa ja huomattavasti ”pölyttömämpi” kuin Metso 🙂

 2. paulahelena

  Kirjastokäynnit on meilläkin pojan lempijuttuja, hämmentävän hyvin toi on lainauskonseptinkin hiffannut, vaikka joskus pelkäsin, että tulis kiukku, kun kiva kirja pitää palauttaa.

  Pöhkö valtuutettu kyllä, ostaako ne kaikki kirjat sitten pitäis vai jättää lukematta? Kirjasto on mahtava ja oon ilonen, että lapsen myötä sen olemassaolon jotenkin taas muistin uudestaan.

  1. Emmi Nuorgam

   Käsittääkseni hän oli sitä mieltä, että kirjoista pitäisi alkaa periä vuokraa, koska Ilmainen palvelu vain naisille ei ole reilu. Tiedä sitten, kertoiko kukaan hänelle, että miehetkin saa kyllä käydä kirjastossa. 😀

 3. Aliisa

  Kirjaston nettisivujen mukaan Sampolassa ei ole satutunteja ainakaan, mutta mulla on sellainen käsitys, että jotain muuta satunnaista lastenohjelmaa siellä silloin tällöin järjestetään – ainakin lastenosastolla on oma ilmoitustaulu tapahtumille. En ole siis ko. kirjastossa lasten kanssa asioinut, vaan käytän sitä ”työhuoneenani” ja olen sivusilmällä katsellut, kuinka kivalta lastenosasto vaikuttaa ja kuinka siellä on koko ajan asiakkaita. Lehtienlukutilat ovat heti lastenosaston vieressä ja rajattu lasiseinillä, joten kuvittelisin, että lehtienluku käy aikuiselta samaan aikaaan, kun lapset puuhailevat lastenosastolla.

 4. naiades0

  Eikä! Mä taas oon aina inhonnut kirjastoja! : D Nimenomaan sitä painavaa ja ahdistavaa hiljaisuutta, joka siellä vallitsee.

 5. Amma

  Mekin on alettu vierailla kirjastossa, vaikka ne lainatut kirjat jaksaa kiinnostaa noin kolme minuuttia kotiinpalun jälkeen. Viimeks pojat tais rakentaa jotain dominopalikka.. ..no sitä kaadettavaa jonohässäkkää, kun mä sompailin aikuisten osastolla ja etsin lomakirjoja. Kersa lainas neljä kirjaa, joista yks oli se mielenkiintoinen ”isi-nalle joutuu vankilaan”-kirja.. löytyy siis https://instagram.com/p/410WmUzGNw/?taken-by=wyl_amma
  Kirjasto <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *